Het aantal controles op de werkelijke gezinstoestand van werklozen is tussen 2010 en 2012 nagenoeg verdrievoudigd, van zowat 8.500 tot ruim 23.000. Het aantal inbreuken volgde die toename niet, met slechts een stijging van 2.600 tot zo'n 4.400. De controles bewijzen hun nut, zegt staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez (SP.A).

Crombez legde de cijfers voor op vraag van N-VA-senator Inge Faes.

Sinds 2012 worden de gegevens van de RVA systematisch vergeleken met de gegevens van het Rijksregister. "Dat heeft ertoe bijgedragen dat de controles op de domicilieadressen en gezinssamenstellingen meer gericht gebeuren", verduidelijkt Crombez. Op die manier vallen werklozen die beweren alleenstaand te zijn maar samenwonen sneller door de mand.

Volgens Crombez tonen de meer gerichte controles duidelijk hun nut aan. Bij elke inbreuk worden de onterecht ontvangen werkloosheidsuitkeringen immers teruggevorderd. "Toen we begonnen ging het om een bedrag van bijna drie miljoen euro. Een jaar later, in 2012 en door de meer doorgedreven methodes, was dat 24,1 miljoen euro."

Bovendien wordt er ook zo veel mogelijk een administratieve sanctie in de vorm van een schorsing van het recht op werkloosheidsuitkering opgelegd. "De volgende belangrijke stap zal zijn om veel minder onrechtmatige situaties toe te kennen", aldus nog Crombez (SP.A). (belga)